4/09/2012

Léon Nottelman is Mister Ros Beiaard 2012

450 spelers waaronder 120 Nederlanders tekenden present op de 5e Ros Beiaard Badminton Cup. Samen streden ze om een prijzenpot van 5000 euro, punten voor de BBAC ranking, de Ros Beiaard Cup en mogelijke klassementsverhogingen. Het werd een weekend vol sportieve glansprestaties en hoogstaand badminton. De prijs voor de beste club ging dit jaar naar BV Deo, een club uit de buurt van Den Haag. De individuele hoofdvogel werd afgeschoten door Léon Nottelman. De olijke Nederlander won alle disciplines in de A-reeks en mag zich terecht 1 jaar lang Mister Ros Beiaard noemen.

De eerste triomf van Léon kwam er in het heren enkel. In een zinderende finale pakte hij tweemaal na verlengingen en na een dubieuze call van de umpire de winst tegen de voor Almere uitkomende Nederlander Stephan Branderhorst. Die laatste had op de eerste dag eerste reekshoofd en Belgisch nummer 2, Maxime Moreels wandelen gestuurd.

De tweede overwinning van Léon kwam er in het heren dubbel. Samen met de flamboyante Frank Vermeersch versloeg hij in de halve finale eerste reekshoofd Jonathan Gillis en Roel Van Heuckelom. In de finale boden Sam Vandenbroeck en Nick Marcoen hevig weerstand. Maar het Nederlandse duo kon toch in drie sets het laken naar zich toe trekken.

De kers op de taart kwam er in het gemengd dubbel. Al heel het weekend werden er enorm veel driesetters beslecht in verlengingen in de derde set. De finale in het gemengd was als het ware een ode aan deze spelvorm. Roxanne Molenmaker en Nottelman stuurden de topfavoriet, Moreels en Devooght met een troostprijs naar huis. De 24-22 eindscore in de derde set maakte het voor deze laatste extra pijnlijk. Molenmaker en Nottelman verlengden meteen hun titel van vorig jaar.

Bij de dames was er geen Nottelman te bespeuren, al had hij ongetwijfeld daar ook graag de prijzen mee gegraaid. In het dames enkel kregen we met Nining Kustyaningsih de verwachte finalist. Minder verwacht was de finale van Stéphanie Van Wel. De jonge Brusselse staat al het hele seizoen op hoog niveau te spelen en dat werd dit weekend beloont met een mooi finaleplek. Met overwinningen tegen Debbie Janssens en Elke Biesbrouck was deze finale niet minder dan verdiend. Toch was het de ervaring en het foutloze spel van Nining die het haalde in de finale.

Ook het dames dubbel eindigde op een echte thriller. Eerste reekshoofd Roxanne Molenmaker en Sabine Devooght geraakten vrij vlot tot in de finale. Het onuitgegeven duo Vandenhoucke en Biesbrouck versloegen in de halve finale het 2e reekshoofd Debbie Janssens en Manon Albinus. In de finale haalden Biesbrouck en Vandenhoucke de winst binnen met het kleinste verschil.

In de B1 reeks kon topfavoriet David Hesters zijn favorietenrol waarmaken. In de finale versloeg hij de sterke Limburger Jan Declercq. Deze laatste sprak zijn diepste reserves aan om hierna de finale van het gemengd dubbel te winnen tegen Matthias Raepsaet en Justine Vercuysse. Geheel in de trend van het weekend gebeurde dat na een driesetter. In het heren dubbel was het Tom Dejongh die zijn titel wist te verlengen. Samen met Kris Dendoncker deze keer. Het dames enkel was een Nederlands of beter gezegd een club onderonsje van Olympia '56. 2e reekshoofd Joyce Steegh haalde het van Esmée Jeucken. Het dames dubbel eindigde ook al op 24-22 in de derde set. Het waren Nena De Dauw en Ellen Doms die verschillende matchpunten lieten liggen en zo Yanna Holemans en Tina Van Buyten met de winst lieten lopen.

Onze eigen club, BC Oudegem, kaapte twee titels weg. Eddy De Saeger en Benny Stadhouders wonnen het heren dubbel D. Koen Baeyens en Sylvie Van Overmeeren wonnen het gemengd dubbel C2. Tom Dierickx die strandde in de finale van het heren dubbel C1.

Geen opmerkingen: